Balallan - Isle of Harris - Balallan
21 augustus 2024 - Balallan, Verenigd Koninkrijk
100 % Schots weer vandaag. De hele dag kletterende regen en windstoten van meer dan 100 km per uur hielden ons echter niet tegen om erop uit te trekken. Vandaag reden we naar Harris, het eiland dat verbonden is met het Isle of Lewis. Hier is de natuur heel verschillend met in hoofdzaak overval weidse zichten met veel rotsblokken zodat men het hier meer moet hebben van de visserij. De dorpjes hier zijn nog kleiner en lijken ook meer verlaten met vele leegstaande vervallen huizen. Veel jongeren trekken weg uit deze streken omdat er hier niet voldoende werk is en ze komen meestal niet meer terug als ze in de grote steden gaan studeren. Ondanks het helse weer wandelden we toch via een mooi wandelpad door veengebied naar de Eilean Glas Lighthouse waar je bij deze vuurtoren een mooi zicht hebt op de hele baai. Mooi was deze keer wel anders want op sommige momenten waaide het zo hard dan je gewoon scheef kon gaan staan zonder om te vallen en de regendruppels prikten al spelden in je gezicht. Maar ondanks dat hebben we toch geen spijt dat we deze wandeling toch deden. De rest van de dag reden we een rondje eiland waarbij we 's middags lunchten in een klein restaurantje met een schitterend uitzicht op de witte stranden van Scarista beach. Hier komen we morgen terug langs als we de ferry moeten nemen en dan hopen we toch een paar mooie foto's te kunnen maken van dit immense strand. Aangezien we het toch wel koud hadden en we nu al 9 dagen onderweg zijn reden we terug naar onze B&B om eens een avondje te zetelsurfen met dit weer. We stopten wel nog even bij een winkeltje waar ze Harris Tweed, de typische Schotse ruitjesstof, verkochten. Daar hadden ze zelfs een klein museumpje waarin je kon zien hoe deze familie vroeger zelf ambachtelijk de wollen kleding zelf maakten. Morgen nemen we de ferry naar The Isle of Uist waar we 1 dag zullen verblijven. Hopelijk vaart de ferry uit want vandaag zijn er veel ferry's afgelast omwille van het slechte weer.